Met KSA proberen we zoveel mogelijk kinderen en jongeren te bereiken in Zwijndrecht en omstreken. Het is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend om zich in te schrijven in een jeugdbeweging omwille van verschillende redenen. Voor de leiders en leidsters, allen jonge vrijwilligers, is het ook niet zo eenvoudig om deze problematiek te herkennen of hier adequaat op te reageren. Jeugdbewegingen blijven bovendien nog steeds voor het merendeel een fenomeen van de middenklasse.

Toch willen we hier als KSA iets aan doen. KSA is immers ook sociaal geëngageerd. We leveren reeds enkele jaren een inspanning, maar als men die niet kent, baat die ook niet. Eén van de inspanningen die wij doen om de instapdrempel te verlagen, is de financiële kost beperken. Zo krijgen houders van een UIT-pas (aan te vragen bij het OCMW, voordelen bij verschillende verenigingen) 80% korting op het inschrijvingsgeld, het kamp, weekendjes en andere activiteiten. Deze maatregelen gelden uiteraard ook voor mensen die het niet zo breed hebben of andere betalingsproblemen ervaren en niet in het bezit zijn van een UIT-pas

Bij de verkoop van uniformen bieden wij ook tweedehandshemden en t-shirts aan, aan 1/3 van de nieuwprijs of 50% korting op nieuwe kleren. Indien er nog problemen of onduidelijkheden zijn, twijfel dan niet om de banleiding van je kind aan te spreken. Er valt altijd een oplossing op maat te regelen. De kosten van een jeugdbeweging gaan vaak ook verder dan bovengenoemde. Voor een weekendje of kamp geraak je al vlug aan honderd euro als je bv. een slaapzak, matje, rugzak, gamel, beker en bestek moet kopen voor je kleine spruit. Daarom bieden wij vanuit KSA dit materiaal aan gezinnen die zo’n grote kost niet ineens kunnen verwerken.

Op het lokaal hebben we zeker al genoeg eetgerief voorhanden maar trekgrief hebben we nog niet genoeg. Bij deze doen we een warme oproep aan alle ouders en kennissen: hebt u nog oude uniformen, slaapzakken, rugzakken, matjes of veldbedden die niet meer worden gebruikt? KSA kan deze goed gebruiken! U kan deze komen afgeven op zaterdagnamiddag of contact zoeken met iemand van KSA die deze wil komen halen. Dank bij voorbaat, zo helpt u weer iemand uit de nood. Dit materiaal kan dan gebruikt worden op kamp of op weekendjes.

Wanneer iemand leid(st)er wordt in KSA, verwachten wij vanuit KSA dat die persoon een animatorcursus volgt bij KSA Oost-Vlaanderen of een andere instantie. Deze cursus kan ook betaald worden door KSA indien nodig. Dit aanbod geldt ook voor andere cursussen die gevolgd worden voor KSA. Bij vragen kan u gerust iemand van de leiding contacteren.